OMASTA KASVATUSTYÖSTÄNI

 

Maremmano-abruzzese

Rodun parissa olen ollut vuodesta 2005, jolloin hankin ensimmäisen narttuni Kennel Juppsguardista. Juppsguard Fidelia ”Aada” on erinomainen ja hyvin tyypillinen m-a. Aada on jalostustarkastettu Italian mallin mukaisella TMC-testillä 2008 (rodun erikoistuomari Paolo Damiani). Aada suhtautui ihmisiin ja tuomarin käsittelyyn moitteettomasti. Nauhakujan ohittaminen ei pelottanut ja laukauksen se kesti varmasti. Aadan hermorakenne ja palautumiskyky ovat erinomaiset. Omaa aluetta vartioidessaan Aada on erittäin tiukka, mutta ottaa kanssani vieraat hyvin vastaan. Se käy vain katsomassa kuka tuli paikalle ja menee sitten jatkamaan omia touhujaan.

Aada on pentuna sosiaalistunut kasvattajansa luona myös lampaisiin. Otin myös itse lampaita, kun Aada odotti ensimmäistä pentuettaan. Sopeutuminen niihin sujui hienosti, koska Aada käyttäytyy niitä kohtaan nöyrästi ja kunnioittavasti. Tätä ominaisuuttaan Aada on periyttänyt jälkeläisilleenkin. Ensimmäisestä pentueesta kuusi koiraa lähti täysipäiväisiksi lammasvahdeiksi. Näiden koirien omistajilta on tullut erinomaista palautetta niiden hyvistä työominaisuuksista. Pentujen omistajille kuuluu suuri kiitos rodun esilletuomisesta eläinlaumojen sekä pihapiirien suojelijoina. Reilun kahden vuoden aikana kasvattini ovat olleet esillä lukuisissa julkaisuissa ja myös Koiramaailman DVD:ssä, jossa käsitellään eri rotujen käyttöominaisuuksia.

Toisen pentueen tekeminen mietitytti pitkään, koska Aada jouduttiin keisarinleikkaamaan ensimmäisen pentueen yhteydessä. Paolo Damianilta sain vahvistuksen suunnitelmalleni uroksen käytöstä, kun hän vieraili Suomessa v. 2008. Nyt olen erittäin tyytyväinen tekemääni päätökseen. Aada synnytti täysin itse kahdeksan pentua, joista valitettavasti kaksi menehtyi. Kolme pentua on töissä eläintiloilla ja olen siitä erittäin tyytyväinen.  Muut työskentelevät maaseudulla alueenvahteina.

DonnaDalilaTransumante synnytti 2013 Mareus kenneliin 11 pentua, joista sain yli puolet vahtimaan eläinlaumojaan. Pentue on yllättänyt positiivisesti, niin rakenteeltaan, ulkomuodoltaan kuin eläinvahteinakin. Jatkossa pentuesuunnitelmia on tulossa tasaisesti, ja koiriani tullaan näkemään myös näyttelyissä jonkin verran.

Tavoitteenani m-a kasvatuksessa on perusterve, hyvä luonteinen, työkykyinen, ja ulkomuodollisesti rotutyypillinen koira. Näiden tärkeiden asioiden suhteen toivon pystyväni tekemään oikeita valintoja. Onnekseni yhteyteni rodun kotimaahan ovat erinomaisella tasolla ja olen tekemisissä monen italialaisen kasvattajan kanssa. Teen vuosittain useita matkoja Italiaan, pääasiassa Abruzzon alueelle, joka on rodun kasvatusta ajatellen juuri se "kirkkain helmi". Olen päässyt tutustumaan aitoihin työkoiriin kirjaimellisesti Italian ”huipulla” eli Gran Sasson alueella. Olen tekemisissä myös monien muiden maiden rodun kasvattajien ja ystävien kanssa. Alkusysäyksestä voin kiittää ystävääni Anne Juppia, joka pyysi minut mukaan ensimmäiselle Italian vierailulleni Santa Ionan radunoon. Tämä antoi minulle mahdollisuuden tutustua upeaan rotuun sen omassa kotimaassaan, jonka jälkeen sydämeni jäikin sinne.

Olen tuonut vuosina 2011-2012 neljä koiraa Italiasta. Tässä on hyvä pohja jatkaa pienimuotoista kasvatustyötä rodun pitkäaikaisten kasvattajien kanssa niin Suomessa kuin Italiassa. Olen kiitollinen suurenmoisesta tuesta italialaisilta kasvattajaystäviltäni ja rodun tuomareilta.

Toivon, että maremmano-abruzzesen hankkimista miettivät olisivat yhteydessä rodun parissa pidempään olleisiin kasvattajiin. Heiltä on hyvä selvittää heidän tapansa toimia, rodun tuntemus ja kokemukset rodun parissa. On hyvä tietää kasvattajan suunnitelmat jalostuksen eteenpäin viemisessä, koirien taustat ja perustelut jonkun tietyn yhdistelmän tekemiseen. Koiriin kannattaa käydä tutustumassa useamman kasvattajan luona ja tehdä valintansa näkemänsä ja kuulemansa perusteella.

 

Olen ollut Italian rotuyhdistyksen CPMA:n jäsen vuodesta 2010. Olen myös SSKY:n, HETI ry:n, Suomen m-a Seura ry:n ja Suomen Koirankasvattajat ry:n (SuKoKa) jäsen.

Olemme perustaneet v.2012 m-a ystävien ja rodun harrastajien kanssa uuden seuran: M-A Club of Finland Ry:n, jossa toimin aktiivisesti. Toimintaa odotettiin kovasti, jotta voisimme tarjota yhteisiä tapahtumia rodun omistajille sekä harrastajille, ja voimme viedä rotutietoutta eteenpäin.

Galleriasta löytyy kuvia, käykää tutustumassa.

Voit kysellä tulevista pentusuunnitelmista ja kokemuksistani puhelimitse. Ja toivotan kaikki halukkaat tutustumaan meidän aluevahteihin, ja lammastiloilla sekä kotitiloilla oleviin kasvatteihin.

RAKKAUDESTA ROTUUN ♥

Petra Frondelius

+35850-463 1203